Gátmasszázs

A szülés előtti gátmasszázs lecsökkenti a szakadás, a fogós szülés és a vákumos szülés esélyét. A 34.-36. hétben kell elkezdeni, és folytatni kell a szülésig. A gát, azaz perineum masszírozása magában foglalja a szülőcsatorna bemenetele és a végbélnyílás közötti területet. Ha nincs tisztában a perineum elhelyezkedésével, akkor vegyen egy tükröt. Ha a klitorisz 12 óra, akkor az Ön által masszírozandó terület a 3 és 9 óra közé esik. Ne masszírozzon a húgycső felé, mert fertőzést okozhat.


Így masszírozza a gátat lépésről lépésre:

- Mossa meg a kezét és vágja le rövidre a körmeit. Jó előkészítés egy langyos fürdő.

- Vagy üljön egy kényelmes, meleg helyen, a lábait széttárva egy félig ülő helyzetű szülő pozícióban, vagy guggoljon falnak támaszkodva, vagy álljon úgy, hogy egyik lábával a fürdőkád szélére, esetleg székre támaszkodik.

- Használjon tiszta növényi olajat, mint a mandula vagy olívaolaj, vagy E-vitamin olajat, de ne petroleum bázisú (baby) olajat. Masszírozza ezt be a perineumba és a hüvely bejáratába kb. öt percen keresztül. Különösen ügyeljen a hegekre, ha vannak.

- Vigye be az ujjait a hüvelynyílásban lévő második körig (vannak nők, akik könnyebben használják a hüvelykujjukat) és nyújtsa meg gyöngéden, lefelé irányuló nyomással, amig nem érez forróságot. Ennél a pontnál folytassa a nyomást, amíg az égető érzés elmúlik. Úgy is csinálhatja, hogy a hüvelykujjait beleakasztja a vaginába és gyöngéden kifelé, lefelé húzza, masszírozza a perineum bőrét a hüvelykujja és az első ujjai között.

- Egy hetes napi egyszeri masszírozás után éreznie kell a különbséget a gát nyújthatóságában. Ha már be tudja illeszteni öt ujja hegyét, akkor elérte a 4 cm-t.

- Folytassa tovább a gátnak a végbélnyilás felé történő nyújtását naponta, amig eléri a 7 cm-t, ami kétharmada annak, amire a baba fejének szüksége van.

- Amikor elérte ezt a stádiumot, akkor elég, ha kétnaponta ismétli a masszázst, hogy megtartsa a gát rugalmasságát.

- A perineum masszírozását a rendszeres perineum torna kísérje. Beszéljen erről az előkészületről szülőorvosával, mert a születés sebessége is fontos faktor. Mondja el a szülésznek, hogy szeretné kilélegezni a babát. A bába és szülőorvos segítségével elkerülheti a túl gyors kitolást és a szükségtelen gátmetszést.


Működik?

Ugyan sokat írtak és beszéltek erről a masszázsról, először csak 1994-ben bizonyították be az angliai Watford-ban klinikai felmérésekkel a működését. 800 nő vett részt a tesztben. Az eredmény kimutta, hogy különösen a 30 éve feletti nők hasznosították a maszázsst, akiknek koruk miatt kevésbé rugalmas a gátjuk. Mindenesetre kortól függetlenül, azoknál a nőknél, akik masszírozták a gátjukat, nem csak kevesebb szakadás történt vagy gátmetszésre volt szükség, de kisebb volt a vákumos és fogós szülések száma is. Ez azt jelenti, sokkal kellemesebben érezték magukat a szülést követő napokban.