Kismama jóga

A várandósság 13. hetétől egészen a szülésig ajánlott mozgásforma. Előzetes jógás tapasztalat nem szükséges hozzá, a gyakorlatok biztonsággal végezhetők. A 90 perces foglalkozásokon lágy, légzéssel összhangban végzett, "kismamásított" jógagyakorlatok segítik a szüléshez szükséges izmok megerősítését és nyújtását. A helyes légzés elsajátításával többletoxigénhez jut a pocaklakó. A kismama jóga hatására rugalmasabbá válik a tested, oldódnak az esetleges feszültségek, harmonikussá, kiegyensúlyozottá válhatsz. A rendszeresen végzett gátizomerősítő gyakorlatokkal hatékonyan felkészítheted a gáttájékot is a szülésre. A speciális mély relaxáció során felveheted a kapcsolatot babáddal. A várandósság 30. hetétől szülőpozíciós órán vehetsz részt pároddal együtt.

Anya és magzat kapcsolata

Olvastam egy szép hagyományról, ami a természeti népeknél él: amikor egy nő fejében (és szívében) megszületik a gondolat, hogy kisbabát szeretne, elvonul egy kicsit, ráhangolódik és meghall egy dallamot, egy dalt, mely a (születendő) babája dala. Ezt dúdolja magában, énekli és párjával is megosztja, amikor egyesülnek, életre hívják a gyermeküket. A várandósság alatt sokat énekli a kismama ezt a különleges dalt, majd a szülés során az asszonytársi segítők is ezt dúdolják, erre a dalra születik meg a babóca! Gyermekkorát és egész életét végigkíséri ez a dal, ezt énekli a törzs minden jeles ünnepségen, és akkor is, ha segítségre szorul, vagy éppen megbetegszik. Bizony, végigkíséri ez a dal az életét, el tudom képzelni azt is, hogy plusz hangok, dallamok íródnak hozzá, alakul a dal is, ahogy az élete.

Tanulságos ez a módszer.

A várandósság alatt természetes módon mély kötelék alakul ki az édesanya és a magzat között, hisz “szimbiózisban élnek” sok hónapon át. Amit az anya lát, érez, hall, tapasztal, azt mind átérzi a magzat is, ezért fontos az, hogy ebben az időszakban mivel vesszük körül magunkat, milyen hatások, ingerek érnek. Ami az édesanyának örömöt, boldogságot okoz, az minden bizonnyal a magzatra is jó hatással van. Ezért vegyük magunkat körül szép tárgyakkal, harmóniát keltő, szép zenével, színekkel, mindennel, ami kellemes!

Az egészséges, tápláló ételek, friss zöldségek, gyümölcsök, fizikai táplálék mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen gondolatokkal, érzésekkel “tápláljuk” a magzatot! Küldjünk neki gondolatban minél többször szeretetet, fényt és csupa jó dolgot.

A várandósság időszaka alatt a nők befelé figyelőbbé válnak, ilyenkor ösztönösen is jobban odafigyelünk magunkra és könnyebben ráérzünk dolgokra. Jó, hogy ha minél több időt tudunk magunkra fordítani, ellazultan befelé figyelni. (ebben is segíthet a jóga, ha eddig még nem próbáltuk, ez az időszak a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy megtapasztaljuk áldásos hatásait)

Ellazult, relaxált állapotban még könnyebb a babával való kapcsolatfelvétel, ezt “használjuk ki” kismama jógán, amikor a vezetett mély relaxáció során “beszélgetünk” gondolatban a babával.

A mély légzés is segíti az ellazulást, nyugtatólag hat a babára és a mamára egyaránt. Áldott állapotban 20 százalékkal több oxigénre van szüksége a szervezetnek, amit a helyes légzés elsajátításával könnyen biztosítani tudunk babánknak. A mély hasi légzés során gyakran előfordul, hogy a baba élénken elkezd mozgolódni odabent, hisz tetszik neki ez az oxigéndús állapot.

A baba-mama kapcsolat elmélyítését segíti elő a kismama masszázs is, mely nagyon finom, lágy mozdulatokból áll, biztonsággal végezhető a várandósság során. Az ellazulást segíti a meleg olaj, kellemes zene és a ritmikus mozdulatok , ilyenkor megszűnik a külvilág, az édesanya könnyebben tud figyelni befelé, olyan érzés ez, mintha együtt ringatóznának! Mivel kellemes érzetek, nyugalom árad szét a nőben, ugyanezt érzi a baba is.

A jóga és a kismama masszázs által megszabadulhatunk a félelmektől, szorongástól, így ezek a módszerek lelkileg is felkészítenek a szülésre. A fejünkben dőlnek el a legfontosabb dolgok, így a mentális felkészülés az egyik legfontosabb a szülés előtt.

A várandósság végéhez közeledve mesélhetünk a babának arról, hogy mivel várjuk idekint, mintegy megnyugtatva őt, hogy “itt kint is jó dolga lesz.” (Ilyenkor az édesanyának is fontos lelkiekben felkészülni arra, hogy nemsokára ez a szoros kapcsolat, szimbiózis felbomlik, de igazából csak átalakul egy másfajta, mély kötelékké.)

Két magzat beszélget

Két kis magzat beszélget egy anyaméhben:

- Te hiszel a születés utáni életben?

- Természetesen. A születés után valaminek következnie kell. Talán itt is azért vagyunk, hogy felkészüljünk arra, ami azután következik.

- Butaság, semmiféle élet nem létezik a születés után. Egyébként is, hogyan nézne ki?

- Azt pontosan nem tudom, de biztosan több fény lesz ott, mint itt. Talán a saját lábunkon fogunk járni, és majd a szájunkkal eszünk.

- Hát ez ostobaság! Méghogy lábon járni!. És szájjal enni! Nevetséges, hiszen mi a köldökzsinórunkkal táplálkozunk. De mondok én neked valamit: a születés utáni életet kizárhatjuk, mert a köldökzsinór túlságosan rövid.

- De, de, valami biztosan lesz. Csak valószínűleg minden egy kicsit másképpen, mint amihez itt hozzászoktunk.

- De hát onnan még soha senki nem tért vissza! A születéssel az élet egyszerűen véget ér. Különben is, az élet nem más, mint örökös zsúfoltság a sötétben.

- Én nem tudom pontosan, milyen lesz, ha megszületünk, de mindenesetre meglátjuk a mamát, és ő majd gondoskodik rólunk.

- A mamát? Te hiszel a mamában? És szerinted ő mégis hol van?

- Hát…, mindenütt. Körülöttünk! Benne és neki köszönhetően élünk. Nélküle egyáltalán nem lennénk.

- Ezt nem hiszem! Én soha, semmiféle mamát nem láttam, tehát nyilvánvaló, hogy nincs is.

- No, de néha, mikor csendben vagyunk, halljuk, ahogy énekel, és azt is érezzük, ahogy simogatja körülöttünk a világot. Tudod, én tényleg azt hiszem, hogy az igazi élet még csak ezután vár ránk!