Jóga

Cikk a jógáról:

“Miben különbözik a jóga más mozgásformáktól?

A jóga komplex életmódrendszert foglal magába, amellett hogy megerősíti izmainkat, növeli az izületek mozgásterjedelmét, elősegíti az elme lecsendesítését is és töltekezési lehetőséget biztosít rohanó világunkban. A jógának számos ágazata van, mindegyiknél közös szempont a testi- lelki és szellemi harmónia megteremtése.

Kinek ajánlott végezni?

Gyakorlatilag mindenkinek, aki szeretné önmagát fejleszteni, jobban megismerni és harmonikus, teljes életet élni. Korra, nemre tekintet nélkül bárki elkezdheti. Többezer éves múltja Indiába vezethető vissza, de semmilyen valláshoz nem kötődik.

Milyen problémák kezelésében segít elsősorban?

Nagyon fontos egészségmegőrző szerepe van a jógának, de a megrendült egészség helyreállításában is segít. A legtöbb betegség hátterében az egyensúly megbomlása áll, ezen kibillent egyensúly, az Egység megteremtése lehetséges a jóga által. Számos probléma összefüggésben van az embereket ért stresszel, ennek csökkentésére, megszüntetésére kiválóan alkalmasak a légzésszinkronnal végzett nyújtó-erősítő testhelyzetek, a helyes légzés elsajátítása, stresszoldó tecnikák, mély relaxáció, melynek során oldódnak a testi és lelki feszültségek.”

Isaszegi Katalin (megjelent: Egészségbár c. újságban, 2008. nyarán)