Kismamák gyakori kérdései

Miben különbözik a kismamatorna a kismamajógától?

A jóga sok mozgásforma alapját képezi, “merítenek belőle” a különböző sportágak is. Így a torna is javarészt jógából vett mozdulatokból, elemekből áll. Míg egy tornaóra általában 60 perces, a jógaórák 90 percesek, hiszen a gyakorlatokon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a légzésre, a gátizmok fejlesztésére és a mély relaxációra is, mely során felveheted a kapcsolatot babáddal. Mindezekhez szükséges a másfél óra.

Problémát okoz-e ha még soha nem jógáztam?

Egyáltalán nem okoz problémát. Talán a legjobb időszak a jóga elkezdésére a várandósság, hiszen ilyenkor befelé figyelőbbekké válnak a nők, és a jóga ebben is segít. A hatha jógához képest a kismama jóga nem tartalmaz hosszú kitartásokat, túlzottan dinamikus gyakorlatokat, légzésvisszatartásokat stb., tehát “kezdők” számára is könnyen követhetők a foglalkozások.

A várandósság 10. hetéig milyen mozgásformát végezhetek?

A hatha jóga foglalkozásainkat javasoljuk.

A 10. és 13. hét között milyen mozgásformát végezhetek?

Ebben a pár hétben csak légzőgyakorlatokat és relaxációt végezz.

Meddig járhatok kismamajógára?

A 13. héttől egészen a várandósság végéig végezheted a gyakorlatokat (ha az orvosod ezt nem zárja ki), mivel minden gyakorlat kifejezetten “kismamákra lett alakítva”, biztonsággal végezhető. Ha a végéig tudsz járni a foglalkozásokra, akkor az nagyban segíti a korábban megszerzett kondíciód megőrzését.

Van-e olyan gyakorlat, amit tilos kismamaként végezni?

Természetesen ilyeneket NEM végzünk a kismamajógán, de a mindennapok során is érdemes az alábbiakra figyelni: ne végezzünk erős gerinccsavaró mozdulatokat, homorításokat, vagy haspréssel és a hasizmok megfeszülésével járó mozdulatokat, fordított testhelyzeteket.

Mit vigyek magammal a foglalkozásra?

Hozz kényelmes ruhát, melyben könnyen tudsz mozogni. Váltócipő nem kell, hiszen zokniban/mezítláb gyakorlunk. Ásványvizet hozhatsz magaddal.

Ehetek-e a foglalkozás előtt?

Közvetlen előtte ne egyél, de kb. egy órával előbb elfogyasztott könnyű étel nem okozhat gondot.